Geschiedenis Bingo

Bingo is een ontzettend leuk spel. Het wordt al jarenlang gespeeld door jong en oud. Tegenwoordig kun je kiezen hoe je kan wil bingo spelen. Zo kan je online, vanuit je luie stoel, meedoen met een potje bingo, maar je kunt er ook voor naar buiten. In heel veel buurtcentra worden er regelmatig bingo avonden georganiseerd.

De geschiedenis van bingo gaat ver terug. Het is eigenlijk afkomstig van de Italiaanse Lotto. Deze bestaat al sinds 1530. Het woord bingo komt weer van het woord Beano. Dit is de naam van het formulier waarop het spel werd gespeeld in Amerika rond 1920. Het woord beano is weer afkomstig van de bonen die toen werden gebruikt om de nummers mee af te dekken. In ons land wordt bingo ook wel kienen genoemd. Dit is weer afgeleid van het Franse woord quine, ofwel vijf, dat weer een verwijzing is naar de vijf rijen en kolommen.

Ballen en Getallen

Bingo is natuurlijk een spel voor meerdere spelers. Ook online bingo spelen kan je het tegen meerdere mensen spelen. Je krijgt een formulier met getallen die kunnen worden weggestreept wanneer het getal wordt getrokken. Als je dit spel op een casino website speelt, dan gebeurt dit automatisch. Je hoeft de getallen dan niet zelf weg te strepen.

Bingo wordt gespeeld met de getallen 1 tot en met 75. Een formulier bestaat uit 24 willekeurige getallen, verdeeld in vijf kolommen. In het midden van het formulier staat geen getal. Boven de kolommen zie je de letters B I N G O staan. Elke kolom bevat weer getallen uit een getallenreeks. Elk getal komt maximaal 1 maal voor op de kaart. Wanneer je alle getallen als eerst hebt weggestreept, dan heb je gewonnen. Je hebt dan een bingo.

Engelse en Amerikaanse bingo

De Engelse bingo wordt ook vrijwel gespeeld in alle Europeese landen zoals Nederland, Duitsland, Spanje en Italie. Deze variant van bingo is gebaseerd op een volle kaart dat je meerdere rijen vol krijgt.

Amerikaanse bingo is meer gebaseerd op het vol krijgen van bingo patronen. Hierbij moet je soms de gekst patronen vol krijgen en is hierdoor extra spannend de Engels variant. Patronen kunnen letters zijn of bepaalde vormen die in het bingokaart voorkomen.

90 ballen

Vroeger werd 90 ballen bingo vooral veel gespeeld in Spaanstalige landen in het Verenigd Koninkrijk, maar tegenwoordig is het ook erg populair in de rest van Europa. Het is net even iets anders dan de klassieker 75 ballen bingo. Als je Keno kan spelen dan kan je deze variant ook spelen.

Bij 90-ballen bingo speel je met een ander soort bingokaart, dan bij 75-ballen bingo. Tijdens het spel maak je kans om drie keer een prijs te winnen. Dit komt, omdat het spel verdeeld is over drie speel rondes.

Bingopatronen

De meeste klassieke bingopatronen zijn de verticale lijnen dan gaat het om de 1e t/m 4e winlijn. Behalve de verticale lijnen gebruiken ze ook letters. Meest gebruikte letter is de X, maar ook de letters: C, L, T, E, F, U, Y O en N zie vaak voorkomen.

Je hebt ook symbolen die als patroon worden gebruikt. Dan moet je denken aan een: Pijl, Plus teken, Schuine streep, Vierkant, Driehoek, Procent, Pyramide, Diamant, Huis of een Kerstboom.

Geluk

Bingo is een geluksspel, daar is iedereen over eens. Ter vergelijking, vinden de meeste Poker een behendigheidsspel. Dus wat je ook doet en probeert, er zijn geen systemen of technieken, waardoor je het spel kan beinvloeden. Je hebt alleen een portie geluk nodig om bingo te reopen!